Verantwoorde Dons

Dons bestaat uit eenden of ganzen pluimen, deze bevinden zich onder de veren en doen dienst als isolatielaag. Zo'n donspluimpje bestaat uit pluizige filamenten die uit een nauwelijks zichtbare kern groeien en kan door zijn structuur relatief veel stilstaande lucht vasthouden. Het is deze stilstaande lucht die voor de isolatie zorgt. Bovendien is dons goed ademend en leidt het vocht vlot weg van het lichaam wat voor nog extra comfort zorgt.

Ganzendons vs eendendons

Ganzendons heeft een fijnere structuur waardoor hetzelfde gewicht aan ganzendons beter isoleert dan eendendons. Op vlak van samendrukbaarheid en levensduur zijn ganzendons en eendendons quasi gelijkwaardig. Ganzendons is wel in beperktere mate verkrijgbaar waardoor het duurder is dan eendendons.

Fill Power

De 'fill power' van dons wordt uitgedrukt in kubische inch per ons (cubic inch per ounce: cuin) en geeft dus het volume van één ons samengeperst dons. Kort gezegd komt dit erop neer dat dons met een hogere fill power een hoger volume per ons heeft en dus beter isoleert voor hetzelfde gewicht. Deze fill power ligt over het algemeen tussen de 450 en 900 cuin met 900 cuin de best isolerende, maar ook de duurste dons.

Labels

Onderstaande labels worden gebruikt door onze merken om aan te geven dat de dons op een ethische, diervriendelijke manier verkregen werd of om aan te geven dat het om gerecycleerde dons gaat die nog steeds van erg goede kwaliteit is.

RDS

Responsible Down Standard

Dit is de standaard die door de meeste merken gehanteerd wordt om aan te tonen dat ze met dons werken waarvoor de dieren geen nodeloos leed ondergaan hebben.

globalTDS

Global Traceable Down Standard

Dit is, net zoals RDS, een standaard met betrekking tot dierenwelzijn en traceerbaarheid doorheen de toeleveringsketen van dons. Onder andere Patagonia werkt met deze standaard.

P.U.R.E.

Pure Recycled Down

Dit is geen standaard met betrekking tot verantwoord dons, maar wel het label van een bedrijf dat gerecycleerde dons van goede kwaliteit levert.

Redown

Re:Down

Dit is geen standaard met betrekking tot verantwoord dons, maar wel het label van een bedrijf dat 100% gerecycleerde dons levert. Deze recyclage gebeurt bovendien zo milieuvriendelijk mogelijk.

EDFA

European Down and Feather Association

Leden van de EDFA hanteren een gedragscode en een traceerbaarheidssysteem volgens dewelke ze geen dons mogen gebruiken die bekomen werd met nodeloos leed van de dieren. Onder andere Nordisk en Yeti zijn lid van de EDFA.

Loading...