Haken-spits-hamers

Haken, Spits en Hamers

Zowel in klimzalen als op de rotsen kom je ze tegen: haken om je setjes in te pikken of stand aan te bouwen. Deze haken kunnen onderverdeeld worden in drie groepen: slaghaken (hier gewoon 'haken' genoemd), kleefhaken en plaquetten die met een spits worden vastgezet. De doorsnee klimmer heeft uiteraard geen arsenaal aan haken nodig, ze worden voornamelijk gebruikt voor het uitrusten van een klimwand en het equiperen van de rotsen. Je zal dus niet gauw haken aan iemands gordel zien hangen. De enige die je al eens aan iemands gordel kan zien hangen of in een rugzak zitten, zijn de slaghaken omdat deze bij (meer alpine) beklimmingen soms meegenomen worden voor noodgevalsituaties.

haken

Haken

Slaghaken worden niet meer gebruikt voor het equiperen van rotsen, maar worden wel al eens meegenomen voor noodgevallen.

Hamer

Hamers

kleefhaken

Kleefhaken

Dit zijn haken die met lijm in een boorgat worden vastgezet.

plaquetten

Plaquetten

Deze haken worden aan de hand van een spits in de rots vastgezet.

spits

Spits - Spitsets

Een spits klemt zich vast in een boorgat aan de hand van een spreidmechanisme en wordt gebruikt om plaquetten te bevestigen. In deze categorie vind je ook hulpmiddelen voor het boren van de gaten.

voortbewegingshaken

Voortbewegingshaken

Dit zijn haken die op een richeltje blijven hangen en gebruikt worden tijdens het artificieel klimmen.