banner

FUTURELIGHT: ademend en waterdicht membraan

The North Face heeft FUTURELIGHT ontwikkeld op vraag van atleten naar een hogere ademend vermogen in het waterdicht materiaal zodat een regenjas bijvoorbeeld gedurende een hele tocht aangehouden kan worden, ook tijdens de bergop.

Nanospinning

FUTURELIGHT is een volledig nieuwe ontwikkeling die gebruik maakt van een productietechniek genaamd 'nanospinning'. Bij nanospinning worden vezels van nanogrootte geproduceerd. Dit zijn heel erg fijne vezels die zelfs met een gewone microscoop nog niet zichtbaar zijn. Deze vezels vormen dan samen een poreus membraan.

The North Face begint in zijn productieproces met een PU-oplossing (Polyurethaan, een materiaal dat ook gebruikt wordt voor het coaten van tentzeilen) die door meer dan 200 000 erg fijne spuitmonden gestuurd wordt om zo de nanovezels te vormen. Deze vezels worden op herbruikbaar papier verzameld en vormen zo het FUTURELIGHT membraan.

ns1 ns2 ns3
Meer dan 200 000 spuitmonden met eronder het papier. Ingezoomd op 1 spuitmond waaruit de nanovezels komen. Een hele hoop nanovezels worden verzameld op het papier.

Ademend vermogen FUTURELIGHT versus GORE-TEX

Onderstaande afbeeldingen tonen enerzijds het klassieke ePTFE membraan (waar o.a. GORE-TEX mee werkt) en anderzijds het nieuwe FUTURELIGHT membraan.

ep
© https://www.machinedesign.com/materials/eptfe-keeps-athletic-shoes-dry-and-comfortable
Het klassieke waterdichte membraan wordt bekomen door te starten van een PTFE membraan dat opgerekt wordt en zo een ePTFE membraan vormt. Door deze uitrekking ontstaan er poriën (openingen) die voor het ademend vermogen zorgen, maar er blijven ook 'blind spots' over. Dit zijn plaatsen waar nog een grote cluster aan PTFE samenhangt (grotere witte vlekken op de afbeelding) waarlangs het materiaal niet kan ademenen. Op zich kan de hoeveelheid aan blindspots wel wat beïnvloed worden tijdens de productie om zo te spelen met sterkte (meer clusters = sterker) enerzijds en ademend vermogen (minder clusters = beter) anderzijds, maar het is wel een feit dat er altijd zulke clusters zullen zijn en dat die dus ook altijd het ademend vermogen zullen limiteren.
fl-sem In het FUTURELIGHT membraan zijn de poriën van in het begin aanwezig en zijn deze ook verspreid over het gehele membraan zodat er geen probleem is van de eerder vermelde beperking van het ademend vermogen. Een ander voordeel is dat er vlot gespeeld kan worden met de dikte van het membraan door meerdere lagen nanovezels op elkaar op te stapelen. Een dikker membraan zal een hogere druk verdragen zodat het bijvoorbeeld geschikt is om te gebruiken met een zware rugzak, maar zal een beetje minder goed ademenen. Dus voor een jas die bedoeld is om te dragen tijdens zeer intensief sporten (bv. trailrunning) zal een dunner membraan gebruikt worden dan voor een jas die bedoeld is voor gebruik met een zware rugzak.

Waterdichtheid

fl_wp2 The North Face heeft niet alleen zelf testen uitgevoerd om de waterdichtheid van FUTURELIGHT te bepalen, maar heeft ook een onafhankelijk bedrijf (UL) testen laten uitvoeren. UL (Underwater Labs) heeft de producten uitgebreid getest door er gedurende een uur ongeveer 750 liter water over te sproeien. Deze testen toonden aan dat FUTURELIGHT effectief een goed werkend waterdicht membraan is!

Zoals eerder vermeld, kan er met de waterdichtheid gespeeld worden door het membraan dikker of dunner te maken door meer of minder lagen nanovezels opeen te stapelen. Een dikker membraan zal een hoge waterdruk verdragen (dus een hogere waterkolom) wat deze jas geschikter maakt voor bijvoorbeeld een trektocht met zware rugzak, maar zal wel iets minder goed ademenen dan een jas met een dunner membraan.

Slijtvastheid

De FUTURELIGHT producten zijn drie laagse producten met een waterafstotende coating die na 80 wasbeurten nog steeds een werking van 80% heeft. De producten zijn getest door een team elite atleten van The North Face in ruige omstandigheden, gaande van een beklimming van Mount Everest tot de eerste keer dat Lhotse werd afgeskied. Het product werd zelfs 100 dagen aan één stuk getest door de ski berggids Nate Rowland.

Zachtheid

Door het hanteren van een andere weefstruktuur voelt een FUTURELIGHT product zacht, vlot plooibaar en elastisch aan in tegenstelling tot andere drie laagse regenkleding die dikwijls hard, stijf en 'krakend' is.

Milieuvriendelijk

En last but not least is er nog het milieu. De FUTURELIGHT producten bestaan voor meer dan 90% uit gerecycleerd materiaal en hebben een waterafstotende coating zonder PFC's (dus zonder fluorocarbons). Daarnaast hebben de fabrieken ecologisch gedreven werkplaatsen en worden de stoffen afgewerkt via een plasma behandeling die minder water verbruikt dan de klassieke methoden.

Routebeschrijving

De werken op het marktplein van Hamme zijn gedaan!

Maar het stratenplan is gewijzigd.
Enkele straten zijn eenrichtingverkeer geworden en nog niet elke GPS is up-to-date.
Kijk hier hoe je vlot tot ons kan rijden.