Filteren op

Categorie

Merken

Prijs

€ 210 - € 720
Slaapzakken dons

Beslissen welke slaapzak je aanschaft is dikwijls een moeilijke opgave. De eerste vraag is over het algemeen hoe warm hij moet zijn en de tweede of je een donzen of een synthetische wilt. 

Temperatuurbereik

Om een beeld te geven hoe warm een slaapzak is worden er over het algemeen drie temperaturen vermeld bij de technische uitleg.

1. Comforttem...

Beslissen welke slaapzak je aanschaft is dikwijls een moeilijke opgave. De eerste vraag is over het algemeen hoe warm hij moet zijn en de tweede of je een donzen of een synthetische wilt. 

Temperatuurbereik

Om een beeld te geven hoe warm een slaapzak is worden er over het algemeen drie temperaturen vermeld bij de technische uitleg.

1. Comforttemperatuur: is de temperatuur waarbij een 'gemiddelde vrouw' een comfortabele nachtrust van 8 uur kan hebben zonder wakker te worden van de koude. Ze draagt dan 1 laag thermische kledij.
2. Limiettemperatuur: is de temperatuur waarbij een 'gemiddelde man' een comfortabele nachtrust van 8 uur kan hebben zonder wakker te worden van de koude. Hij draagt dan 1 laag thermische kledij.
3. Extreemtemperatuur: is de temperatuur waarbij je in extreme omstandigheden nog net kan overleven en heeft dus niets meer te maken met aangename nachtrust. Vrieswonden zijn niet uitgesloten!

Wees echter steeds realistisch in je keuze, koudegevoel is immers iets persoonlijks en moeilijk objectief te beoordelen. Over het algemeen raden we aan naar de comoforttemperatuur te kijken als je iemand bent die het snel koud heeft en de limiettemperatuur als je het minder snel koud hebt.

Donzen VS synthetische slaapzakken

In grote lijnen zijn er drie zaken die je keuze voor dons of synthetisch beïnvloeden: warmte/gewichtsverhouding, vochtbestendigheid en prijs. Het grote voordeel van dons is zijn ongeëvenaarde warmte/gewichtsverhouding, de nadelen zijn dat het gevoeliger is voor vocht en duurder.

De warmte/gewichtsverhouding van dons wordt weergegeven aan de hand van 'fill power' met als eenheid Cuin. Deze fill power geeft een waarde aan de hoeveelheid lucht die de dons kan vasthouden: hoe meer lucht de dons vasthoudt, hoe beter de isolatie. Met andere woorden als men dons met een hogere fill power gebruikt, kan men met minder dons eenzelfde isolatie ('warmte') bereiken en kan men dus een lichtere slaapzak maken voor hetzelfde temperatuurbereik.

Dons is gevoeliger voor vocht dan synthetisch materiaal. Het heeft de neiging om samen te klitten als het nat wordt en eens samengeklit houdt het minder lucht vast en isoleert dus minder goed. Tegenwoordig wordt er dikwijls gewerkt met dons die een waterafstotende behandeling heeft gekregen, maar deze is nog steeds gevoeliger voor vocht dan synthetisch materiaal. Als je je slaapzak dus vaak in erg vochtige omstandigheden plant te gebruiken, is het een goed idee om toch ook de synthetische slaapzakken eens te bekijken.

Het prijsverschil tussen donzen en synthetische slaapzakken is dikwijls groot. Dit komt doordat dons een natuurproduct is en het op een diervriendelijke manier verkrijgen is vrij tijdrovend en arbeidsintensief. Bovendien wordt dons ook duurder naarmate de kwaliteit ervan stijgt, want hoe hoger de fill power van de dons, hoe zeldzamer het is en dus ook hoe duurder. Om deze reden worden er ook slaapzakken gemaakt met eendendons, deze is van een lagere kwaliteit dan ganzendons maar minder zeldzaam en dus minder duur.

Als je graag ook ons aanbod synthetische slaapzakken bekijkt, kan dat hier.

Meer

Slaapzakken donsEr zijn 23 producten