Rugzakken

Welke rugzak heb ik nodig?

Er zijn heel veel verschillende soorten rugzakken en binnen één type (dagrugzak, trekkingrugzak, ...) zijn er heel veel modellen, hierdoor is het maken van een keuze soms erg moeilijk. Het voornaamste bij het aanschaffen van een nieuwe rugzak is dat hij goed past. Op dat vlak zijn rugzakken een beetje zoals schoenen: een rugzak die persoon A goed zit, kan erbarmerlijk slecht zitten voor persoon B. Je kan dus niet uitgaan van het idee 'mijn vriend(in) is erg tevreden van deze rugzak' en moet hem echt zelf passen, bij voorkeur met gewicht. 

De verschillende types

Een eerste stap is kiezen welk type rugzak je wenst. Hou hierbij niet alleen rekening met je eerstvolgende reis, maar denk ook aan wat je in de toekomst gaat doen. Hieronder worden beknopt de verschillende types omschreven.

 • Dagrugzakken woon/werk
  Deze rugzakken hebben een eenvoudig draagstel, zijn dikwijls voorzien van een laptop sleeve en hebben over het algemeen een vorm waar je vrij vlot boeken of ringmappen in kwijt kan.
 • Dagrugzakken wandelen
  Het volume van een dagrugzak bevindt zicht over het algemeen tussen de 14 en 32 liter. Deze rugzakken zijn meer gestroomlijnd en hebben meer draagcomfort dan de typische woon/werk rugzakken
 • Klimrugzakken
  Klimrugzakken zijn specifiek ontworpen om mee te gaan klimmen. Ze hebben bijvoorbeeld een eenvoudige heupgordel die eventueel verwijderd kan worden zodat hij niet stoort op je klimgordel, hebben een aansluitende rug, ... Binnen de klimrugzakken zijn er modellen meer bedoeld voor multipitch rotsklimmen of alpine beklimmingen of expedities of ...
 • Skirugzakken
  Deze rugzakken hebben de mogelijkheid om je skilatten/snowboard te bevestigen en hebben dikwijls speciale vakken voorzien voor het opbergen van sneeuwschop en sonde. 
 • Waterdichte rugzakken
  Rugzakken zijn over het algemeen niet waterdicht. De spullen die zeker niet nat mogen worden, steek je dus best altijd in een waterdicht zakje en je kan natuurlijk ook altijd een regenhoes gebruiken. De rugzakken in deze categorie zijn wel degelijk goed waterdicht en zijn over het algemeen ook vrij robuust.
 • Trekkingrugzakken
  Zoals de naam al zegt zijn deze rugzakken bedoeld voor trektochten. Naargelang het volume en het type draagstel kan dit gaan over huttentochten of tochten met tent. Voor een tocht met accommodatie kan je uiteraard een rugzak met kleiner volume gebruiken (ongeveer 35 tot 50 liter) dan voor een trektocht met tent (50 tot 75 liter).

Naast de hierboven opgesomde rugzakken zijn er ook nog kinderrugzakken en kinderdragers. De kinderrugzakken hebben een draagstel en volume specifiek gericht op de bouw van een kind en wat een kind kan dragen.

Welk volume?

Het benodigde volume hangt sterk af van wat je juist gaat doen, in welke weersomstandigheden en het volume van je materiaal. Voor een trektocht bij erg koude temperaturen zal je een groter volume nodig hebben om je extra kledij en dikke slaapzak te kunnen opbergen. Betreft het volume van je materiaal: heb je een lichtgewicht slaapzak en matje of heb je een synthetische slaapzak en een matje dat je niet echt klein kan oprollen? Vooraleer je je rugzak aanschaft, moet je dus al een goed idee hebben van welke tochten je ermee zal ondernemen en van het volume van het materiaal dat er allemaal in opgeborgen moet worden.

Lichtgewicht rugzak of toch wat zwaarder?

Ook bij rugzakken is er tegenwoordig de trend naar lichtgewicht. Lichtgewicht rugzakken zijn zeker geen slechte rugzakken, maar houdt er rekening mee dat een lager gewicht altijd compromissen met zich meebrengt. Zo is een lichtgewicht rugzak over het algemeen niet uitgerust met een regenhoes, zal deze geen frontrits hebben om rechtstreeks in het hoofdvak te gaan, zal er geen apart onderste compartiment zijn, ... Bij vele lichtgewicht rugzakken is er ook bespaard op het draagstel. Deze rugzakken zijn dus niet bedoeld om zware lasten te dragen, maar gaan uit van het idee dat je andere materiaal ook lichtgewicht is.