Tenten

1 persoons tenten
2 persoons tenten
3 persoons tenten
Familietenten
Daktenten
Shelters

Waar aan denken bij het kopen van een tent?

Het kopen van een tent gaat dikwijls gepaard met een heleboel twijfels. Hieronder worden kort de belangrijkste zaken op een rijtje geplaatst om je wat te helpen bij het nemen van deze beslissing.

De Vorm

  • Hoeveel mensen zullen er in de tent slapen?
  • Zijn er speciale vereisten zoals bv. extra ruimte voor materiaal, een voortent om in te eten/koken, speelruimte voor de kinderen, ... ?
  • Welke weersomstandigheden moet de tent kunnen weerstaan?
    Een lagere tent is bijvoorbeeld beter bestand tegen de wind, maar is minder aangenaam om lang in te zitten.
  • Heb je graag een vrijstaande tent (zoals bv. koepeltenten) of een tunneltent? Over het algemeen geven tunneltenten je meer ruimte voor minder gewicht, maar ze blijven niet vanzelf staan zonder piketten.
  • Denk ook aan het aantal ingangen, met meerdere personen is een extra ingang altijd aangenaam!

Waterbestendigheid

De waterkolom geeft weer hoe waterbestendig een stof is: hoe hoger de waterkolom, hoe beter. Als je de tent zal gebruiken in natte omstandigheden heeft deze best een bovenzeil met een waterkolom van minimum 3000 mm en een grondzeil met een waterkolom van 8000 à 10000 mm.

Een tent waarvan het buitenzeil tot tegen de grond komt, is beter voor natte, vochtige omstandigheden en houdt ook stuifsneeuw beter buiten. Het nadeel van deze constructie is dat je minder verluchting hebt en dus sneller last van condensatie. Voor droge, warme omstandigheden neem je dus beter een tent waarbij er wat ruimte is tussen de grond en het bovenzeil, voor natte (en koude) omstandigheden is een tent met bovenzeil tot tegen de grond dan weer beter.

Volume en gewicht

Hoe zal je de tent transporteren? In de koffer van je wagen, met de fiets, op je rug, ...? Als je de tent zelf moet dragen in je rugzak is een lichtere tent met kleiner pakvolume uiteraard aangenamer, met de fiets kan je het je permitteren om een beetje zwaarder te gaan. Voor bijvoorbeeld kajakken en motorrijden is het vooral belangrijk dat de tent qua volume past in je bagageruimte, aangezien je daar dikwijls minder speling hebt qua ruimte.

Kwaliteit

Een sterkere, meer kwalitatieve tent gaat uiteraard langer mee, maar is ook duurder. Als je beperkt bent qua budget, kan je dus de afweging maken hoe vaak je de tent zal gebruiken en in welke omstandigheden. Als je de tent sporadisch zal gebruiken en voornamelijk op campings kan je gerust een goedkopere, minder stevige tent aanschaffen. Zal je de tent intensief gebruiken en in zwaardere omstandigheden, is het zeker de moeite om wat meer te investeren en er langer deugd van te hebben.