Gore-Tex

Gore-Tex, Guaranteed to keep you dry™

Producten met Gore-Tex (zwart label) zijn waterdicht en winddicht, bovendien hebben ze een optimaal ademend vermogen. Deze eigenschappen worden bekomen door het Gore-Tex membraan dat zich middenin het textiel bevindt. Belangrijk is om deze producten niet te verwarren met Gore-Tex Infinium (wit label) dat niet 100% waterdicht is!

Waterdicht

Waterdicht

Het membraan bevat meer dan 1,4 miljard poriën per vierkante centimeter die 20.000 maal kleiner zijn dan een waterdruppel. Met andere woorden: waterdruppels worden niet doorgelaten.

Ademend

Ademend

Ondanks dat de poriën vele malen kleiner zijn dan een waterdruppel zijn ze toch nog 700 maal groter dan een waterdampmolecule. Zweetdamp kan er dus nog gewoon doorheen wat het membraan ademend maakt.

Winddicht

Winddicht

De structuur van het membraan kan vergeleken worden met deze van een haag. de wind wordt volledig opgevangen in de 'takken' en daardoor weggeleid van het lichaam.

Gore-Tex kleding constructie

Als er over regenkledij gesproken wordt, hoor je wel eens de term 'laminaat'. Met laminaat wordt bedoeld dat je een stof hebt die eigenlijk bestaat uit twee of meerdere stoffen die aan elkaar gebonden zijn. Een laminaat voelt dus aan alsof het één enkele stof is, maar eigenlijk zijn het er meerdere.

Verder zal je ook dikwijls de begrippen twee- en drielaags tegenkomen. Tweelaagse Gore-Tex kledij bestaat uit een laminaatconstructie waarbij het Gore-Tex membraan gebonden is aan de buitenstof. Het is dus een laminaat bestaande uit twee lagen. Aan de binnenkant wordt het membraan dan beschermd door een losse voering. Soms plaatst men een extra isolatielaag tussen het laminaat en de voering om zo een geïsoleerd Gore-Tex product te bekomen. Deze Tweelaagse regenkledij zit dikwijls iets soepeler en is vooral bedoeld voor dagelijks gebruik. Drielaagse Gore-Tex kledij bestaat uit een laminaat waarbij het Gore-Tex materiaal gebonden is aan zowel de buitenstof als de binnenstof. Het is dus een laminaat bestaand uit drie lagen. Drielaagse regenkledij voelt vaak wat stijver aan en is minder slijtagegevoelig. Het is dus vooral bedoeld voor meer intensief gebruik met bijvoorbeeld een zware rugzak.

2-laags gore-tex

2-Laags

2-laags gore-tex met isolatie

2-Laags met isolatie

3-laags

3-Laags

Gore-Tex technologieën

Of je nu bergen beklimt, wandelt met vrienden of de stad intrekt met je gezin, je kan altijd bescherming tegen de elementen gebruiken. Gore-Tex kleding is beschikbaar in tal van stijlen voor een enorm scala van activiteiten. Naargelang de beoogde activiteit wordt er een andere technologie gebruikt. Hieronder worden kort de voornaamste technologieën besproken die je ook bij ons in de winkel kunt terugvinden.

Paclite

Gore-Tex Paclite kleding

Gore-Tex Paclite kleding is licht en compact door zijn opvallend minimalistische constructie. Het Gore-Tex membraan is rechtstreeks op de buitenlaag bevestigd (laminaat) en vervolgens voorzien van een duurzame beschermende laag, gemaakt van een oleofobe (vetafstotende) substantie en koolstof. Door deze beschermende laag is een aparte voering niet meer nodig en wordt er een extreem licht en compact kledingstuk bekomen dat je overal mee naartoe kunt nemen. Kortom deze Gore-Tex Paclite technologie is ideaal wanneer je een lichte, doch betrouwbare back-upjas wil meenemen zodat je steeds iets bijhebt om je tegen regen en wind te beschermen.

Voordelen: Compact en licht
Gebruik: Dagelijks gebruik, wandelen en avontuurlijk reizen

Active

Gore-Tex Active kleding

De nieuwste generatie GORE-TEX active vormt de lichtste en meest ademende drielaagse constructie binnen de GORE-TEX productfamilie. Deze technologie combineert een recent ontwikkeld GORE-TEX membraan met fijn, hoogwaardig textiel van 13-30 denier (buitenlaag) en een lichte c-knit voering die comfortabel aanvoelt op de huid. Deze Gore-Tex Active technologie is ideaal voor snelle, zeer inspannende eendagsactiviteiten, zelfs bij slecht weer. 

Voordelen: Extreem goed ademend en licht
Gebruik: Licht en snel klimmen, wandelen, fietsen, hardlopen, ...

Performance

Gore-Tex Performance kleding

De Gore-Tex Performance technologie gaat niet over één bepaalde constructie, je kan het label tegenkomen op zowel twee- als drielaagse kleding. Voornamelijk de selectie van de buitenstof is speciaal bij dit systeem. De geselecteerde buitenstoffen zijn zeer dicht geweven waardoor ze slechts heel kleine gaatjes hebben in het oppervlak en water er dus slechts moeilijk kan doordringen, bovendien krijgen deze stoffen een GORE waterafstotende behandeling. Dit alles zorgt er voor dat ze zeer weinig water absorberen wat als effect heeft dat het ademend vermogen ook bij zeer nat weer goed blijft. Verder zijn de geselecteerde buitenstoffen beter bestand tegen slijtage zodat ze ook tegen een stootje kunnen. 

Voordelen: Goed ademend bij nat weer en langdurige bescherming 
Gebruik: Trekking, klimmen en wandelen

PaclitePlus

Gore-Tex Paclite Plus kleding

Gore-Tex Paclite Plus kleding maakt gebruik van een tweelaags, ongevoerde constructie. Het Gore-Tex membraan is gelamineerd op een slijtbestendige buitenstof voor optimale bescherming. Aan de binnenkant is er een geupdate versie van de Paclite technologie aangebracht die comfortabeler aanvoelt en beter bestendig is tegen schuren. Dit maakt Gore-Tex Paclite Plus kleding dun, licht en zeer compact, maar ook duurzaam water- en winddicht en zeer ademend. Het is dus ideaal als back-upjas voor klimavonturen en trektochten.

Voordelen: Compact en licht, duurzamer dan Paclite 
Gebruik: Klimmen, wandelen en trektochten (als back-up jas)

Gore-Tex Pro

Gore-Tex Pro kleding

Voor kledij met de Gore-Tex Pro technologie wordt een membraansysteem gebruikt bestaande uit meerdere lagen met een unieke microstructuur. Dit systeem kan bovendien uitgerust worden met een lichte stretch om de gebruiker meer bewegingsvrijheid te bieden. Voor de buitenstof mogen enkel zeer robuste en slijtagebestendige stoffen gebruikt worden en de voering is een speciaal geweven materiaal dat het membraan extra beschermd tegen schuren. Gore-Tex Pro kleding wordt voordat het op de markt gebracht wordt altijd uitgebreid getest zodat het zeker aan alle vereisten voldoet. Deze kleding is dus ontworpen om je te helpen je grenzen te verleggen en is geschikt voor alle outdoorprofessionals en liefhebbers die op zoek zijn naar de meest robuuste en langdurige bescherming.

NIEUW vanaf herfst/winter 2020: merken krijgen van Gore-Tex uit de mogelijkheid om een combinatie te maken van drie Gore-Tex Pro technologieën: extreem robuust, robuuste stretch en meest ademende Gore-Tex pro. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de meest ademende Gore-Tex pro gebruiken onder de armen en voor de rest de extreem robuuste. Door deze nieuwe ontwikkeling hebben de merken veel meer mogelijkheden bij het ontwerpen van hun Gore-Tex Pro producten en kunnen ze dus nog beter voldoen aan de noden van hun klanten.

Voordelen: Robuust en naargelang de technologie ook extreem ademend en/of betere bewegingsvrijheid 
Gebruik: (IJs-)klimmen, bergbeklimmen en freeriden